Optimizacija za spletne iskalnike – SEO

SEO (Search engine optimization) se nanaša na tehnike, ki pomagajo spletnim mestom pridobiti višjo organsko pozicijo med rezultati iskanja, zaradi česar je lahko določen izdelek ali storitev bolj izpostavljena ljudem, ki določene stvari iščejo v spletnih iskalnikih. Google organske rezultate prikazuje glede na relevantnost vsebine, uveljavljenost domene, pogostost osveževanja vsebine, uporabniško izkušnjo obiskovalcev, itn. (več kot 100 različnih dejavnikov vpliva na boljši organski rezultat).

Potrebno je vedeti, da ni možnega oglaševanja ali kakršnega koli plačila, da bi svojo spletno stran lahko umestili med top pozicije na prvi strani organskih zadetkov, kot pa dobro razvita SEO strategija.

Delovanje spletnih iskalnikov

Spletni iskalniki imajo samo en cilj – to je zagotoviti najprimernejše možne rezultate glede na našo iskalno poizvedbo (Search query). Če je iskalnik uspešen pri zagotavljanju informacij, ki ustrezajo vašim potrebam, potem je velika verjetnost, da se bo uporabnik k istemu iskalniku  vračal kadar bo potreboval določene informacije.

Vsak iskalnik deluje po določenih algoritmih. Iskalnik sestavljajo pajki (Crawlers), ki vseskozi skenirajo in indeksirajo spletne strani za določeno vsebino. Sledijo tudi povezavam na druge spletne strani. Indeksiranje spletnih strani je sestavljeno iz dveh glavnih področij:

 • Vsebina spletne strani: Skeniranje celotne vsebine in iskanje povezav z določenimi temami na strani. Indeksiranje poteka tudi na Back-end kodi spletne strani za določene značke, opise in navodila.
 • Notranje povezave na spletno stran: Indeksiranje spletne strani preverja tudi katere in koliko spletnih strani ima nastavljene povezave na iskano spletno strani (inbound links).Več inbound povezav določena stran ima, toliko večja je njena avtoriteta in vpliv v spletnem iskalniku, kar pomeni tudi višjo pozicijo v iskalniku.

Rangiranje spletne strani v spletnih iskalnikih določa še nekaj drugih faktorjev kot so:

 • Geografska lokacija iskalca
 • Uvrstitev strani skozi čas ( št. Klikov na stran, bounce rate)
 • Kvaliteta povezav
 • Vsebina strani (ključne besede, značke, slike)
 • Back-end koda in HTML koda spletne strani
 • Vrste povezav (socialna omrežja, povezave iz raznih blogov in drugih portalov ) 

Kaj je potrebno za dobro uvrstitev?

Kot je že zgoraj opisano, je eden od dejavnikov za dobro uvrstitev v spletnih iskalnikih kredibilna in avtoritativna vsebina, ki se jo meri po številu povezav na določeno stran. Pri tem ni pomembo le število povezav, temveč tudi kako avtoritativne so te spletne strani katere povezujejo na iskano stran in pa preostali faktorji.

Za merjenje avtoritete spletne strani so na voljo različna orodja, s katerimi lahko izmerimo koliko domen cilja določeno spletno stran. Eden izmed teh je MozRank, ki po 10 točkovni lestvici določa popularnost in avtoriteto spletnih strani, saj uporablja podobne algoritme ocenjevanje kot jih popularni spletni iskalniki.

Eden izmed načinov razvrščanja je tudi ustreznost. Vsi spletni iskalniki ne iščejo samo določenih ključnih besed, vendar iščejo določene namige in sledi koliko je določena vsebina povezana z specifičnimi iskalnimi zahtevami.

Pomembnost ključnih besed se pokaže tudi kot eden izmed ključnih delov ustvarjanja spletne strani. Pozicioniranje spletne strani med najbolj iskanimi ključnimi besedami je zelo težavna, skoraj nemogoča naloga, zato je priporočljivo kreiranje daljših iskalnih nizov (long-tail keywords). To so skupki besed, ki jih uporabniki vpišejo v iskalnik, ki jim omogočajo bolj specifično iskanje. Čeprav je število uporabnikov, ki iščejo z daljšim nizov besed zelo nižji od preostalega iskanja, so lahko te uporabniki večinoma boljši potrošniki, saj iščejo točno specifične izdelke in so pripravljeni na nakup izdelka ali storitev.

Vsebina je najpomembnejša

Tudi če je neka spletna stran tehnično brezhibno SEO optimizirana, je stran brez kvalitetne vsebine le ena izmed strani, katere uporabniki v iskalniku ne najdejo. Brez vsebin, ki uporabnika nagovarjajo da je aktiven in da sodeluje, je spletno stran skoraj nemogoče dobro uvrstiti v spletnih iskalnikih za določene ključne besede.

Tu pa je pomembna tudi kakovost in veliko dobre vsebine. Tudi če ima neko podjetje več spletnih strani o enakih temah mu to ne bo pomagalo pri rangiranju v iskalnikih, saj je za to potrebna velika širina kvalitetne vsebine. V enem izmed najboljših podjetjih za spletno optimizacijo Ahrefs predlagajo, da se vsebina strani porazdeli na:

 • Domača stran: Optimizacija generičnih ključnih besed
 • Produktna/storitvena stran: Posamezna povezava za vsak izdelek posebej z različno vsebino
 • Center za vsebine – Stran kjer so izbrane povezave na različna izobraževanja in nasvete o določeni temi
 • Blog – Način kako obdržati spletno stran aktualno in dober način za ustvarjanje veliko različne vsebine. Vsaka nova objava na blogu, pomeni dodatna povezava, ki jo bodo iskalniki upoštevali.

About the author: Jure Kutoš

You must be logged in to post a comment.